Szüret és szárítás
A kakaó, amit a Milka tejcsokoládé készítéséhez használunk, az egyenlítő környékén honos kakaófa gyümölcséből származik. Az általunk használt kakaó legnagyobb része Elefántcsontpartról, Ghánából, Indiából, Indonéziából, valamint Brazíliából és a Dominikai Köztársaságból származik.

A kakaót 80 százalékban kistermelők termesztik – világszerte mintegy öt-hat millió gazda. Mivel nagyon érzékeny gyümölcs, a termesztés sok figyelmet és türelmet igényel. A szüretelés öt év után végezhető el először, és minden esetben kézzel történik: a gyümölcsöket közvetlenül a törzsnél vagy az ágak elágazásánál, machetével vágják le. A kakaógyümölcs tartalmát, azaz a magokat és a gyümölcshúst banánlevelekre szórják. A gyümölcsöt megtörik, majd a magok és a gyümölcshús erjedni kezdenek.
Ezt a folyamatot fermentációnak nevezik. Ezután következik a kakaóbab szárítása: hatalmas lepedőkön kiterítve hat-tíz napig szárítják a forró trópusi napon. A fermentáció és a szárítás nagymértékben befolyásolja a kakaó minőségét, így az íz szempontjából is döntő fontosságú.